THE EFFECT OF DIET CONTAINING MANGOSTEEN PEEL EXTRACT (GARCINIA MANGOSTANA L.) AND SUPLEMENTED WITH ZINC AND COOPER ON THE QUALITY OF SENTUL CHICKEN CARCASS
Tuti Widjastuti, Iwan Setiawan, Abun Abun, Indrawati Y. Asmara
Abstract
Sentul chicken is a specific local chicken from Ciamis region in West Java and a dual-purpose type that can utilized for eggs and meat production. One of the alternatives to improve performance is by giving the diet added with a mangosteen (Garcinia mangostana L.) peel extract. Mangosteen peel extract contains xanthone compounds as antioxidants and antimicrobials. This research aims to determine the optimal level of mangosteen peel extract (Garcinia mangostana L.) with supplemented Zn and Cu on carcass quality of Sentul chicken. The number of chickens used 100-day old Sentul chicken that kept until 12 weeks. The experimental design used was Complete Randomized Design (CRD) with 5 treatment levels of mangosteen peel extract with supplement Zn and Cu with 4 replications respectively with 5 chicks in each replicate. The treatments consisted of P0 (only basal feed), P1 (basal diet + 60 mg/kg extract and Zn-Cu supplements), P2 (basal diet + 120 mg/kg extract and Zn-Cu supplements ), P3 (basal diet + 180 mg/kg extract and Zn-Cu supplements) and P4 (basal diet + 240 mg/kg extract and Zn-Cu supplement). The investigated parameters were final body weight, carcass weight, dressing percentage, and the meat cholesterol content of Sentul chicken. The results showed that using 120-180 mg/kg mangosteen extract with supplemented Zn and Cu significantly increased final body weight, carcass weight, and reduced meat cholesterol content compared to basal diet, but with the addition of 240 mg/kg diet final body weight and carcass weight decreases. The study concludes that the addition of mangosteen peel extract with supplemented Zn and Cu to 180 mg/kg diet resulted in optimal carcass quality
EFECTUL EXTRACTULUI DE COAJĂ DE MANGUSTAN (Garcinia Mangostana L.) ȘI A SUPLIMENTELOR DE ZINC ȘI CUPRU DIN NUTREȚ ASUPRA CALITĂȚII CARCASELOR DE PUI SENTU
Tuti Widjastuti, Iwan Setiawan, Abun Abun, Indrawati Y. Asmara
Rezumat
Rasa de găini Sentul reprezintă o populație cu aptitudini productive mixte (ouă-carne), specifică regiunii Ciamis, Java de Vest. Una din alternativele de îmbunătățire a producției acestor păsări este suplimentarea hranei cu extract din coajă de mangostan (Garcinia mangostana L.), care conține compuși xantonici cu rol antioxidant și antimicrobian. Studiul a urmărit determinarea nivelului optim de includere a extractului de mangostan (Garcinia mangostana L.), alături de suplimente de Zn și Cu asupra calității carcaselor de pui Sentul chicken. S-au utilizat 100 păsări Sentul, crescute până la vârsta de 12 săptămâni. S-a utilizat un protocol experimental complet randomizat cu 5 niveluri ale factorului experimental, în fiecare lot fiind 4 replicări a câte 5 pui fiecare. Loturile au fost denumite P0 (nutreț clasic), P1 (nutreț clasic + 60 mg/kg extract și supliment Zn-Cu), P2 (nutreț clasic + 120 mg/kg extract și supliment Zn-Cu), P3 (nutreț clasic + 180 mg/kg extract și supliment Zn-Cu) și P4 (nutreț clasic + 240 mg/kg extract și supliment Zn-Cu). Parametrii studiați au fost greutatea la sacrificare, greutatea carcasei, randamentul la sacrificare și conținutul de colesterol din carne. Rezultatele au evidențiat că utilizarea a 120-180 mg extract mangostan suplimentat cu Zn și Cu/kg nutreț au îmbunătățit semnificativ greutatea vie finală, greutatea carcasei și a scăzut conținutul de colesterol din carne. Din contră, la utilizarea a 240 mg extract mangostan suplimentat cu Zn și Cu/kg nutreț, greutatea finală și randamentul la sacrificare s-au redus. Prin urmare, se poate concluziona că prin utilizarea extractului de mangostan suplimentat cu Zn și Cu în concentrație de 180 mg/kg nutreț s-a obținut calitatea optimă a carcaselor.
Cuvinte cheie: extract din coajă de mangostan, supliment de Zn and Cu, calitate carcasă, pui Sentul