Maria Ciocan-Alupii

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


THE EVOLUTION OF MEAT PRODUCTS WHICH HAVE BENEFITED FROM THE OPTIONAL QUALITY MENTION “MOUNTAIN PRODUCT” IN THE MOUNTAIN AREA OF ROMANIA, DURING THE PERIOD 2017-2021

Maria Ciocan-Alupii, V. Maciuc, Mariana Nistor-Anton

Abstract
   The paper aimed to present the situation of meat products that benefited from the optional quality mention "mountain product" in the mountain area of Romania, during the period 2017-2020. This paper is based on statistical data provided by the National Agency of Mountain Area, data from the National Register of Mountain Products. These were processed within the National Agency of Mountain Area in the following indicators: number of counties with mountain area, number of Administrative-Territorial Units in the mountain area, total area of the mountain area (Km2), area of pastures and hayfields in the mountain area (ha), number of meat products that benefited from the optional quality mention “mountain product”. Compared to 2017, meat products that benefited from the optional quality mention “mountain product” in 2019, registered numerical increases, which leads to a better capitalization of meat and meat products obtained from animals, a diversification of meat processing activities in the mountain area and, implicitly, to the possibilities of developing farms in the mountain area.

Key words: mountain area, meat products, mountain product, indicators, Romania


EVOLUȚIA PRODUSELOR DIN CARNE CARE AU BENEFICIAT DE MENȚIUNEA DE CALITATE FACULTATIVĂ “PRODUS MONTAN” ÎN ZONA MONTANĂ A ROMÂNIEI, ÎN PERIOADA 2017-2020

Maria Ciocan-Alupii, V. Maciuc, Mariana Nistor-Anton

Rezumat
   Lucrarea și-a propus să prezinte situația produselor din carne care au beneficiat de mențiunea de calitate facultativă “produs montan”din zona montană a României, în perioada anilor 2017- 2020. Această lucrare se bazează pe date statistice furnizate de Agenția Națională a Zonei Montane, date din cadrul Registrului Național al Produselor Montane. Acestea au fost prelucrate în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane în următorii indicatori: număr de județe cu zonă montană, număr de Unități Administrativ-Teritoriale din zona montană, suprafața totală a zonei montane (Km2), suprafața de pășuni și fânețe din zona montană (ha), număr de produse din carne care au beneficiat de mențiunea de calitate facultativă“produs montan”.Comparativ cu anul 2017, produsele din carne care au beneficiat de mențiunea de calitate facultativă“produs montan” în anul 2019, au înregistrat creșteri numerice, ceea ce duce la o mai bună valorificare a cărnii și produselor din carne obținute de la animale, o diversificare a activităților de prelucrare a cărnii în zona montană și implicit, la posibilități de dezvoltare a fermelor din zona de munte.

Cuvinte cheie: zona montană, produse din carne, produs montan, indicatori, Romania