Oana-Corina Dordescu

Licenţa Creative Commons
Acest articol este pus la dispoziţie sub Licenţa Creative Commons Atribuire 4.0 Internaţional


RESEARCH ON THE SLAUGHTER PERFORMANCE OF THE THREE BREED CROSS MEAT LAMBS COMPARED TO PALAS MERINO CONTEMPORARIES

Oana-Corina Dordescu, Al.-G. Vartic, Cristina Ștefania Negre, P.G. Vicovan

Abstract
   The aim of the research is to test the fattening performance of the three breed cross meat hybrids compared to Palas Merino contemporaries.
   The research was performed at R.D.I.S.G.B. Palas - Constanța on three breed cross meat hybrids compared to the control group consisting of 20 Palas Merino lambs, which were subjected to intensive fattening for 73 days. The compactness and muscularity index of the gigot, the muscularity index of the thigh, as well as the yields at slaughter were calculated.
   The following results were obtained:
   • Three breed cross meat lambs have a significantly higher growth and weight gain in fattening than their Palas Merino contemporaries.
   • Energy and protein consumption of the hybrids were significantly lower compared to Palas Merino lambs.
   • Slaughter yields (Y1 and Y2) were significantly higher in the three breed cross meat hybrids compared to contemporaries in the control group.
   • The carcasses of the hybrids were entirely in U2 class (very good, slight fat cover carcass) compared to the carcasses of Palas Merino, which were clasified in class R2 (good, slight fat cover carcass).
   The research clearly demonstrates the superiority of the three breed cross meat lambs over Palas Merino lambs.

Key words: sheep, hybrids, Palas Merino, meat, yield


CERCETĂRI PRIVIND PERFORMANȚELE LA SACRIFICARE A MIEILOR HIBRIZI TRIRASIALI DE CARNE COMPARATIV CU CONTEMPORANII MERINOS DE PALAS

Oana-Corina Dordescu, Al.-G. Vartic, Cristina Ștefania Negre, P.G. Vicovan

Rezumat
   Scopul cercetărilor este acela de a testa performanțele la îngrășare a hibrizilor trirasiali de carne comparativ cu contemporanii Merinos de Palas. Cercetările s-au efectuat pe mieii hibrizi trirasiali de carne comparativ cu lotul martor alcătuit din 20 miei Merinos de Palas, loturile fiind supuse îngrășării intensive timp de 73 zile. S-au calculat indicele de compactitate, de muscularitate ale jigoului, indicele de muscularitate al coapsei, cât și randamentele la sacrificare. S-au obținut următoarele rezultate: • Mieii hibrizi trirasiali de carne au un spor de creștere și greutate semnificativ mai mare la îngrășare față de contemporanii Merinos de Palas. • Consumul de energie și proteină la hibrizi au fost semnificativ mai mici comparativ cu mieii Merinos de Palas. • S-au obținut randamente la sacrificare (R1 și R2) semnificativ mai mari la hibrizii trirasiali de carne comparativ cu contemporanii din lotul martor. • Carcasele hibrizilor s-au încadrat în totalitate în clasa U2 (carcase foarte bune, slabe) comparativ cu carcasele mieilor Merinos de Palas, care au fost clasificate în clasa R2 (carcase bune, slabe). Cercetările demonstrează cu claritate superioritatea mieilor hibrizi trirasiali de carne față de mieii Merinos de Palas.

Cuvinte cheie: ovine, hibrizi, Merinos de Palas, carne, randament