|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[rezumat] [obiective] [valorificare][rezultate][echipa][contact]
|
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PROGRAMUL CERCETARE DE EXCELENTA
Titlul
Laborator pentru expertizarea, certificarea si
controlul organismelor modificate genetic şi a produselor agro-alimentare
obţinute Aspectele
legate de hrana si alimentatie sunt un domeniu prioritar al politicii Uniunii
Europene. Romania trebuie sa adopte standardele impuse de aceasta privind
calitatea si siguranta alimentelor. Se doreste sa existe o pemanenta
monitorizare a tuturor alimentelor si ingredientelor alimentare pe intregul
traseu pe care il parcurg de la ferma pana la consumator, pentru a putea
interveni in caz de necesitate. Acesta
impune, la nivel national, organizarea si dotarea unor laboratoare care sa
corespunda standardelor europene si care sa fie acreditate in domeniul de
expertizare, control si certificare propus. In
urma cu zece ani a fost introdus in supermarketurile din Europa (Marea
Britanie) primul produs obtinut din organisme modificate genetic (pasta de
tomate). Acesta era etichetat, consumatorul fiind informat despre acest
aspect. Ulterior, dezvoltarea exploziva a numarului de cultivare transgenice
(dintr-un numar din ce in ce mai mare de specii) si, mai ales, a suprafetelor
cultivate pe plan mondial a condus la aparitia pe piata a unor produse care,
desi sunt obtinute din materie prima modificata genetic, nu sunt etichetate
corepunzator. Asemenea
produse alimentare neconforme cu regulile in vigoare au fost deja
identificate (biscuiti, supe etc) in marile lanturi de magazine. Analize
ale materiilor prime vegetale precum si a produselor alimentare derivate din
acestea care sa permita aprecieri legate de prezenta sau absenta organismelor
modificate genetic in acestea pot fi realizate numai cu o dotare
corespunzatoare a laboratorului. Importanta
existentei unui astfel de laborator a crescut odata cu intrarea Romaniei in
Uniunea Europeana, fiind situat la granita estica. Obiectivele proiectului Obiectivul
principal al proiectului este crearea unui laborator pentru analiza genetica
a culturilor clasice si a celor modificate genetic si pentru determinarea calitatii
si a conformitatii produselor agricole din punctul de vedere al prezentei si
continutului in OMG. Se vor elabora manualul calitatii si procedurile
generale si specifice de determinare a calitatii si de certificare a
conformitatii produselor (in etapa a II � 30.06.2007). Proiectul se va
finaliza cu acreditarea laboratorului pentru certificarea calitatii si
conformitatii culturilor si a produselor agricole. Se vor
implementa metodele de lucru pentru detectia OMG ce sunt sau vor fi elaborate
de Laboratorului de Referinta al Comunitatii�
-� Commission�s Joint Research
Center. Valorificarea rezultatelor
stiintifice obtinute va fi realizata prin: ������� intocmirea unei pagini web; ������� brosuri, pliante, CD-uri; reclame in reviste de specialitate
sau la radio si televiziune; ������� workshop-uri; ������� lucrari stiintifice publicate in tara si strainatate; ������� participarea la conferinte si simpozioane din domeniu. Au fost achizitionate sau
sunt in curs de achizitionare urmatoarele echipamente ������� 1.
Real-time PCR ������� 2.
Ultracentrifugă cu răcire ������� 3.
Ultracentrifugă cu răcire ������� 4.
Centrifugă ������� 5.
Hotă cu flux laminar ������� 6.
Sistem de electroforeză �n gel orizontal (două bucăţi) ������� 7.
Sistem preluare imagine ������� 8.
Nişă (hotă) chimică ������� 9.
Thermocycler: ������� 10. Fluorometru ������� 11. Frigider ������� 12. Congelator� -200c ������� 13. Congelator� -800c ������� 14. Balanţă analitică ������� 15. Balanţă tehnic� ������� 16. Autoclav ������� 17. Lămpi bactericide ������� 18. Baie de apă ������� 19. Bidistilator (sistem de obţinere a apei ultrapure) ������� 20. Distilator de apă ������� 21. Maşină de fabricat fulgi gheaţă ������� 22. Agitatoare magnetic cu �ncălzire (2
bucăţi) ������� 23. Ph-metru ������� 24. Container pentru azot lichid (2 bucăţi) ������� 25. Maşină de spălat sticlărie de
laborator ������� 26. Cuptor cu microunde ������� 27. Termos pentru lucrul cu azot lichid ������� 28. Dispozitiv dozare pentru pipete de sticlă
(controler tip accu-jet) ������� 29. Pipete PCR ������� 30. Echipamente aer condiţionat (6 bucăţi) ������� 31. Dispozitiv de eletroforeză �n gel vertical ������� Tehnica IT � 2 calculatoare de ultimă generaţie ������� Software � Windows, MS Office, KAV
Persoane
de contact Prof. dr. Constantin LEONTE �
Director proiect Facultatea de
Agricultură - USAMV Iaşi Aleea Mihail Sadoveanu nr.3, 700490, Iaşi, Rom�nia telefon: +40 232 407414 fax: +40 232 260650 E-mail: cleonte@uaiasi.ro Website :www.uaiasi.ro �� Sef lucr. dr. Dănuţ Petru SIMIONIUC Facultatea de
Agricultură - USAMV Iaşi Aleea Mihail Sadoveanu nr.3, 700490, Iaşi, Rom�nia telefon: +40 232 407536 fax: +40 232 260650 E-mail: simion@uaiasi.ro Website www.uaiasi.ro |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ultima actualizare: 28 mai
2008
|
|
E-maiL: lecom@uaiasi.ro
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||